Hatay (Antakya) Dizde Kireçlenme Tedavisi? Kireçlenme Nedir? Diz Kireçlenmesine Ne İyi Gelir?

Diz Kireçlenmesi Nedir?

 

Hatay Menisküs Tedavisi hacamat Akupunktur (1)

Diz eklemi vücudun, genişliği ve kıkırdak yüzeyi bakımından insandaki en büyük eklemidir. Medikal tibia femoral, lateral tibia femoral kompartman ve patella femoral eklem olarak 3 kısma ayrılır. Diz kireçlenmesi aslında tibiafemoral ve patella femoral kireçlenme şeklinde göz önüne alınır. Ortalama yaşam süresinin uzaması, şişmanlığın yaygınlaşması ve bazı travmalar nedeniyle 35 yaştan itibaren görülmeye başlanarak, 60–65 yaştan sonra yüzde 10 – 30 civarında artış göstermektedir.

 

Diz kireçlenmesinin belirtileri nelerdir?

En önemli belirtisi ağrıdır. Bu ağrı eklemi kullanmakla artar, istirahat ile azalır. Dizin iç kısmının kireçlenmesinde, merdiven çıkmakla, ön kısmının kireçlenmesinde merdiven inmek ve uzun süre oturur pozisyonda kalmakla ağrılar artar. Kireçlenme arttıkça ağrılar devamlı hal almaya başlar. Uykuda ağrı artar hastayı uyandırır.

Uzman Ekibimizle , Sağlığınız Hakkında Danışmanlık veya Terapi Almak İçin Hemen İrtibata Geçin , Sizin İçin En uygun terapi sürecini hemen başlatalım. Web sitemiz üzerinden hızlı bir şekilde  randevu oluşturarak bizlere ulaşabilirsiniz. Klinik yol tarifi için tıklayınız.

Diz kireçlenmesindeki diğer klinik bulgular:

  • Tutukluluk,
  • Sertlik,
  • Krepitasyon (eklemden ses gelmesi )
  • Eklem hareketlerinde kısıtlanmaya bağlı olarak deformiteler (dizlerde içe, dışa dönme şeklinde görülen şekil bozuklukları ) gözlemlenir.

Dizlerde gevşeklik ve yarı çıkık hali son devrelerde görülür. Eklemdeki serbest kıkırdak parçaları dizde kitlenmeye sebep olur. Kireçlenmenin artmasında yaşlanma, şişmanlık, cinsiyet (kadın) , genetik yatkınlık ve meslekler risk faktörleridir.

Diz kireçlenmesine ne iyi gelir?

Kilo Vermek Etkili Bir Tedavi Seçeneği

Kilo vererek yaşam standardının tutturulması

Kaplıca ve sıcak su tedavileri

Sıvı enjeksiyonlar (eklem içi kayganlaştırıcı)

Fizik tedavi ve rehabilitasyonlar

Eklem içi kortizon enjeksiyonu

Egzersiz, yürüyüş ve spor

Kas güçlerinin zayıflaması için çeşitli kas egzersizlerinin yapılması da yine bu tedavi yöntemleri arasında sayılabilir. Uygulanan tedavi yöntemleri belli bir süre hastanın şikayetlerini azaltma da faydalı olmaktadır ancak ilerlemiş vakalarda maalesef bu tedavilerin hiç biri ağrıyı geçirmeye yeterli olmaz. Dolayısıyla 24 saat ağrıyla yaşayan hastalar artık cerrahi müdahele sınırlarına gelmiş demektir. Yaşam kalitesinin bozulduğu, gündelik hayatın alt üst olduğu durumlarda tedavide tek çözüm ameliyattır.

Diz kireçlenmesinde tanı nasıl konur? Diz kireçlenmesinin tedavisi nasıldır?

Diz osteopartritinin tanısal bir laboratuar bulgusu yoktur. Ayakta basarak çekilen grafiler hastalığın tanısına yardımcı olur. Tedavide; hastanın yaşı, akitivite seviyesi, tutulan diz kompartmanı sayısı göz önüne alınır. Antiinflamatuar ilaçlar, eklem içi enjeksiyonları, ortez (kilonun ekleme vereceği yükü azaltan cihaz), yürüme destekleri, fizik tedavi, kaplıca tedavisi gibi cerrahi dışı tedavi kireçlenmenin derecesine göre (1-2 derece ) uygulanmalıdır. Hasta kilo vermelidir ki hastalığın ilerlemesi yavaşlasın. Hastalığın ilerleyici olması sebebi ile (3–4 derecede) cerrahi tedavi kaçınılmaz olmaktadır. Radyolojik olarak diz kireçlenmesi (1–2–3-4) dereceye ayrılır. Cerrahi tedavi de; debridman, osteokondral ve otolog kondrosit nakli, üst uç, tibial osteotomi, diz artroplastisi (diz total protezi) gibi tedaviler uygulanabilir.

Uzman Ekibimizle , Sağlığınız Hakkında Danışmanlık veya Terapi Almak İçin Hemen İrtibata Geçin , Sizin İçin En uygun terapi sürecini hemen başlatalım. Web sitemiz üzerinden hızlı bir şekilde  randevu oluşturarak bizlere ulaşabilirsiniz. Klinik yol tarifi için tıklayınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir