HATAY (ANTAKYA) kas yırtılması tedavisi

   Kasınız aşırı gerildiğinde oluşan kas hasarına kas yırtılması denir. Kas yırtılması genellikle yorgunluk, aşırı egzersiz veya bir kasın uygunsuz ve ters bir şekilde kullanımı sonucu oluşur. Kas yırtılması herhangi bir kasta meydana gelebilir, ancak kas yırtılması yaygın olarak daha çok alt sırtınızda, boynunuzda, omzunuzda ve hamstringte gerçekleşir.

   Hatay (Antakya) Kas Yırtılması Tedavisi;  Kas yırtılması ağrıya neden olabilir ve etkilenen kas grubu içindeki hareketi sınırlayabilir. Hafif ile orta dereceli kas yırtığı evde, buz, ısı ve anti-inflamatuar ilaçlar ile başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Ciddi yırtılmalar ise tıbbi tedavi gerektirebilir. Kas yırtılması ameliyatı ileri dereceli hasarlarda gerçekleştirilmektedir.

Omuz tendon zorlanmalarına istirahat şart

   Omuz tendon aşınmalarını ifade eden “tendon iltihabı”, tıpta mikropsuz iltihaplar; yani tendinit olarak tanımlanmaktadır. En sık ani, yüklenmeyle başlanan sportif aktivitelerde görülür ve adalelerin henüz egzersize hazır olmamasından kaynaklanmaktadır. Tendinitte kolu yukarı kaldıran ya da pazu kasının kirişinde yırtıklar oluşmaktadır. Uygun olmayan teknik ve hareketler, tendon üzerine fazla yük yaparak bu soruna yol açabilir. 

    Yırtık büyük değilse ilaçlar, enjeksiyon, fizik tedavi ve istirahat tedaviyi desteklemektedir. Tam yırtık halinde kapalı cerrahi gündeme gelmektedir. Tendon yırtıkları tamir edilmediği takdirde ilerleyen zamanlarda omuzda kireçlenme yapabilir. Bu durumda hasta kapalı ameliyat şansını kaybederek, protez kullanmak zorunda kalabilir.

Hatay (Antakya) Manuel Terapi roser şifa (12)

Uzman Ekibimizle , Sağlığınız Hakkında Danışmanlık veya Terapi Almak İçin Hemen İrtibata Geçin , Sizin İçin En uygun terapi sürecini hemen başlatalım. Web sitemiz üzerinden hızlı bir şekilde  randevu oluşturarak bizlere ulaşabilirsiniz. Klinik yol tarifi için tıklayınız.

Kas Yırtılması Belirtileri Nelerdir?

Kas yırtılması nasıl anlaşılır sorusu haklı olarak çok sık sorulmaktadır. Kas yırtılması yaşadığınızda genellikle hasar gören kasta bir gerginlik hissedersiniz. Bacakta kas yırtılması özellikle hamstring kas zedelenmesi oldukça yaygındır. Omuzda kas yırtılması ve kolda kas yırtılması ise vücutta bu problemin diğer yaygın olarak yaşandığı bölgelerdir. Kas yırtılması semptomları ise şunları içerir:

  • Ani ağrı başlangıcı
  • Sürekli ağrı
  • Sınırlı hareket aralığı
  • Morarma veya renk değişikliği
  • Şişme
  • Bölgede düğümlenmiş hissi
  • Kas spazmları
  • Sertlik
  • Zayıflık

Hafif dereceleri yırtıklarda, yırtılmış olan kas hafif sert olabilir, ancak kas kullanım esnasında yeterince esnektir. Kas ciddi şekilde yırtıldığında şiddetli bir kas ağrısı ve kas gerilmesi hissedilir. Bu yüksek derecede acı ve çok sınırlı hareket kapasitesi ile sonuçlanır.

Hafif ve orta dereceli kas yırtılmalarının semptomları genellikle birkaç hafta içinde iyileşir. Daha şiddetli yırtılmaların iyileşmesi ise aylar boyu sürebilir.

   Çoğu kas yırtılması tedavisi evde başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilir. Mayo Kliniğine göre, küçük kas yırtılmasına ne iyi gelir sorusunun cevabı; dinlenme, buz uygulama, sargı ve yükseltme (Rest-Ice-Compression-Elevation / RICE) uygulamaktır.

Dinlenme

   Hareket etmek ağrı seviyesinde artışa neden oluyorsa kaslarınızı birkaç gün boyunca kullanmaktan kaçının. Fakat çok fazla dinlenmek de kasların zayıflamasına neden olabilir. Bu durum da iyileşme sürecini uzatır. İki gün sonra, aşırı etkilenmeyecek şekilde ve yüksek özen göstererek yavaş yavaş etkilenen kas grubunu kullanmaya başlayın.

Buz Uygulama

   Kasınızın hasar gördüğünü hissettikten hemen sonra buz uygulayın. Bu şişme ihtimalini en aza indirir. Buzları doğrudan cildinize koymayın. Bir buz paketi kullanın ya da buzu bir havluya sarın. Buzu yaklaşık 20 dakika boyunca etkilenen kas grubu üzerinde tutun. İlk gün her saat bunu tekrarlayın. Sonraki birkaç gün için, her dört saatte bir buz uygulamayı sürdürün.

Sargı ile Sarma

   Şişliği azaltmak için, etkilenen bölgeyi şişkinlik oluşana kadar elastik bir bandajla sarın. Bölgeyi çok sıkı sarmamaya dikkat edin. Bunu yapmak kan dolaşımınızı azaltabilir.

Yükseltme

   Hasar gören kasları mümkün olduğunca kalp seviyesinin üzerinde tutun.

Diğer öz bakım yöntemleri ise şunlardır:

  • Ibuprofen (Advil) gibi reçetesiz bir anti-inflamatuar ilaç kullanın. Bu, ağrıyı ve şişmeyi önlemeye yardımcı olacaktır.
  • Üç gün sonra, kaslara günde birkaç kez ısı uygulayın. Bu iyileşmek için bölgedeki kan dolaşımını arttıracaktır.
  • Kasını çok uzun süre dinlendirmeyin. Bu kaslarınızda, sertlik ve zayıflığa neden olabilir. En kısa zamanda hafif bir şekilde germeye başlayın. Etkinlik düzeyinizi yavaşça artırın.
  • Normal aktiviteye döndüğünüzde egzersiz yapmadan önce kaslarınızı iyice gerdirdiğinizden ve ısındığından emin olun. Bu, kaslarınıza kan akışını artırmaya ve yaralanma riskinizi azaltmaya yardımcı olacaktır.
  • Formda kalmak için çaba sarfedin. Kaslarınız güçlü ve sağlıklıysa, kas yırtılması olasılığınız daha azdır.

   Kas yırtılmanız şiddetli ise, tıbbi yardıma ihtiyacınız olabilir. Fizik tedavi de bir seçenek olarak değerlendirilebilir. Kas yırtılması fizik tedavi hareketleri ile tedavi edilebilmekte ve hasar gören kasa eski hareket kabiliyeti ve gücü geri kazandırılabilmektedir.

Hatay (Antakya) Manuel Terapi roser şifa (10)

Bazı temel önlemleri alırsanız kas yırtılması riskini azaltabilirsiniz

Çok uzun süre aynı pozisyonda oturmamaya çalışın. Konumuzu değiştirmek için sık sık kalkın ve işinize ara verin. 

Alt sırtınız için destek sağlayan bir sandalye kullanın ya da bunun için bir yastık kullanın. Eşyaları dikkatlice kaldırın. Sırtınızı düz tutun, dizlerinizi bükün ve her zaman ağırlığı bacaklarınızla kaldırın. Ağırlığı vücudunuza yakın tutun. Merdivenlerde tırabzanlara tutunun, 

kaygan yüzeylerden kaçının ve düşmemek için dikkatli bir şekilde adım atın Aşırı kiloluysanız kilo verin ve yağ yakımı gerçekleştirin.

Kendinize en uygun ayakkabıları giymeyi tercih edin. Düzenli egzersiz kaslarınızı sağlıklı ve güçlü tutar, ancak kas yırtılmasının önlenmesinde uygun teknikler de çok önemlidir. Fiziksel aktiviteye başlamadan önce daima kaslarınızı esnetin ve iyi ısının. 

Benzer şekilde, her antrenmandan sonra veya kas sertliğini önlemek üzere kaslarınızı germek için zaman ayırın ve soğuma yapın. Egzersiz temponuzu bir anda değil yavaş yavaş arttırın. 

 

 

Vücudunuzun sınırlarını bilin ve bir egzersiz veya antrenman sırasında bir şeylerin doğru gitmediğini hissediyorsanız hemen durun!

Uzman Ekibimizle , Sağlığınız Hakkında Danışmanlık veya Terapi Almak İçin Hemen İrtibata Geçin , Sizin İçin En uygun terapi sürecini hemen başlatalım. Web sitemiz üzerinden hızlı bir şekilde  randevu oluşturarak bizlere ulaşabilirsiniz. Klinik yol tarifi için tıklayınız.

ROSER ŞİFA
TERAPİ MERKEZİ

Roser Şifa Terapi Merkezi © 2018