HATAY (ANTAKYA) diz rahatsızlıkları Tedavisi

   Diz, vücudun en büyük ve harekette hayati önemde bir eklemdir. Dizin sabitliğini yan bağlar ve çapraz bağlar sağlar. Çapraz bağlar, diz ekleminin içinden uyluk (femur) ve kaval(tibia) kemiğini bağlar. Bu bağlar kısa bir halat gibi bu iki kemiği sıkıca birbirine bağlar, diz bükülürken ve düzken gerekli olan sabitliği sağlarlar. Önde bulunana ön çapraz bağ (ACL), arkada olana arka çapraz bağ (PCL) denir.

   Vücudun bütün yükünü taşıyan çok önemli bir organ olan dizdeki sorunlar, aşırı yük ile birlikte sporla da bazı problemlerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Dize yük binmesi ile kıkırdak problemleri de oluşur. Kıkırdak, eklem uçlarında iki kemiğin birleştiği yerde kemik uçlarını kaplayan kaygan ve parlak yapıdır. Alttaki kemikten ve eklem sıvısından beslenir. Kıkırdak sorunlarının ortaya çıkması durumunda, hareket ve aktivasyonda problemler ortaya çıkar.

Uzman Ekibimizle , Sağlığınız Hakkında Danışmanlık veya Terapi Almak İçin Hemen İrtibata Geçin , Sizin İçin En uygun terapi sürecini hemen başlatalım. Web sitemiz üzerinden hızlı bir şekilde  randevu oluşturarak bizlere ulaşabilirsiniz. Klinik yol tarifi için tıklayınız.

Diz ağrısının nedenleri nelerdir?

   Dizler, bedenimizdeki en büyük eklemlerdir. Neredeyse yaptığımız tüm hareketleri dizlerimiz sayesinde yapıyoruz. Dizlerinizin esneyebilmesi için kemiklerin, kıkırdağın, bağların, kasların ve tendonların sağlıklı olması gereklidir. Bedenimizin bu kısmında ağrıya ve acıya nelerin neden olduğunu analiz edeceğiz.

Hatay (Antakya) Manuel Terapi roser şifa (9)

Ağrı ters bir hareketten sonra mı ortaya çıkıyor?

Bazen dizinizi ters yöne döndürerek, çarparak veya ters bir hareket yaparak dizinizde ani bir acıya neden olabilirsiniz. Herhangi bir hareket sonrası oluşan ağrıların nedenleri şunlar olabilir:

  • Menisküs zedelenmeniz olabilir. Menisküs zedelenmesi kendini diz boyunca yayılmış bir ağrı olarak gösterir ve darbeden 24 saat sonra en yoğun şekilde hissedilir.
  • Bağ zedelenmesi olabilir. Eğer ağrınız varsa ve yere basamıyorsanız, diz ekleminizin içindeki iki bağdan birini veya ikisini birden zedelemiş olabilirsiniz. Bu tür zedelenmenin iyileşmesi uzun sürer.
  • Tendinit ve diz bursiti de ters bir hareket veya çarpma sonucu oluşan yaygın diz zedelenmelerindendir. Kemik ve kaslar veya tendonlar arasında yastık görevi gören, içi sıvı dolu ufak kesenin iltihaplanması ile ortaya çıkar.

Diz Ağrılarında Doğru ilk yardım hasarı azaltır ve tedavi sürecini kısaltır

Eğer dizinizde bir şişlik ve ağrı varsa;

– Buz uygulayın, böylece ağrıyı ve ödemi azaltırsınız.
– Uzanın ve ayağınızın altına bir destek yerleştirin.
– Çok sıkı olmamak kaydıyla, bandajla sarın.

Dizde sıklıkla rastlanan sorunlar Çocuklarda: 

Çocuklarda sıklıkla; aşırı zorlanmadan, spor yüklenmesinden kaynaklı sorunlar yaşanıyor. Diz bölgesindeki kas iskelet sistemi tümörlerine de daha çok çocuklarda rastlanıyor.

Gençlerde: Gençlerde sıklıkla; sportif aktivite ya da iş gereği zorlanmadan kaynaklanan ağrılar görülüyor.

Yaşlılarda: Yaşlılarda sıklıkla; osteoartrit ya da romatoid artrit gibi romatizmal hastalıklardan kaynaklanan sorunlar oluşuyor.

Bir doğru, bir yanlış Doğru: Sportif aktivite seçiminde mümkünse yüzmeyi tercih etmek. Değilse, hafif tempolu koşu. Koşular için; eğimsiz, engebesiz tartan zeminleri seçmek ve mutlaka koşu ayakkabıları giymek.

Yanlış: Asfalt ya da beton zeminde, çok engebeli arazilerde koşu ve benzeri sporlar yapmak. Spor öncesi ısınma ve germe egzersizleri yapmamak. Ani ve aşırı yüklenme yapmak.

Diz sağlığı ile alakalı diğer öneriler

  • Fazla kilo almamaya çalışın. Obezite dizlerinize zarar verir.
  • Yüzme, dizlerinizi güçlendirerek büyük fayda sağlayacaktır.
  • Diz artrozunuz varsa, koşmak veya uzun süre bisiklete binmek gibi yorucu egzersizlerden uzak durun. Keskin ağrı ve acı olan dönemlerde dinlenmelisiniz.
  • Enflamasyon önleyen ilaçların pek çok yan etkisi vardır. Eğer ilaç kullanmanız gerekiyorsa parasetamol daha iyi bir seçenek olacaktır.
Hatay (Antakya) Manuel Terapi roser şifa (2)

Diz hastalıkları akut veya kronik olarak karşımıza çıkabilir.

   Diz hastalıkları akut veya kronik olarak karşımıza çıkabilir. Akut diz hastalıkları daha çok yaralanmalar sonucu oluşur. Şiddetli yaralanmalar sonucu dizde kırıklar ve çıkıklar görülebilir. Bu yaralanmaların tanınması ve acil tedavisi önemlidir. Dizlerde yaralanmalara bağlı menüsküs yırtıkları, bağ ve tendon yaralanmaları özellikle genç erkeklerde sık görülür.  

   Dizde artrit, kronik hastalık oluşturur. Artrite birçok romatolojik hastalık yol açabilir. (Romatoid artrit, gut vs)    

    Çocuklarda büyüme çağında kemiklerin hızlı büyümesine diz kapağındaki tendonun uyum gösterememesi nedeniyle, aşırı gerilmeye bağlı kronik diz önü ağrısı oluşabilir. (OsGood Schlatter Hastalığı)  

   Genç hastalarda (özellikle genç kadınlarda) diz kapağı kemiğinin dizilim bozukluğuna bağlı diz önü ağrısı sık görülür. 
Orta yaşlı erkek ve kadın hastalarda dizlerde dizilim bozukluklarına bağlı eklemde artan yüklere bağlı eklem aralıklarında daralma, hareket kısıtlılığı ve ağrı şikayetleri oluşabilir.  

   Özellikle kadın hastalarda yaşla birlikte dizlerdeki kıkırdaklarda yumuşama, yıpranma ve ileri durumlarda dizlerde şekil bozuklukları ve kireçlenme gelişebilir.  

   Bu hastalıkların ilk tedavisi ameliyat dışı yöntemlerledir. Bu amaçla aktivite modifikasyonu, soğuk uygulama, nonsteroid antienflamatuvar ilaçlar, bitkisel destek tedavileri, dizlikler ve fizik tedavi kullanılabilir. Bu tedaviye cevap vermeyen hastalarda cerrahi tedavi seçenekler gündeme gelir.

"Sporcu hastalığına" dikkat

   Spor yapmanın sağlık için son derece gerekli olduğunu vurgulayan Op. Dr. Taner Özdemir, “Ancak yoğun sportif faaliyet ve aşırı yüklenmek çeşitli rahatsızlıklara, hatta bazen geriye dönüşü olmayan hasarlara neden olabilir” dedi ve ekledi: “Diz bağlarındaki yaralanmalar ve menisküs yırtıklarının halk arasında ‘sporcu hastalığı’ olarak bilinmesinin nedeni de bu. Diz bağlarının yaralanması, genel söylemiyle ‘ön çapraz bağ yaralanması’ oldukça sık rastlanan bir durum. Genellikle sportif aktiviteler sırasında ya da ağır iş sonucunda meydana geliyor. Menisküs de yoğun spor yapanlarda ve çalışırken sürekli diz çökenlerde daha çok görülüyor.”

Uzman Ekibimizle , Sağlığınız Hakkında Danışmanlık veya Terapi Almak İçin Hemen İrtibata Geçin , Sizin İçin En uygun terapi sürecini hemen başlatalım. Web sitemiz üzerinden hızlı bir şekilde  randevu oluşturarak bizlere ulaşabilirsiniz. Klinik yol tarifi için tıklayınız.

ROSER ŞİFA
TERAPİ MERKEZİ

Roser Şifa Terapi Merkezi © 2018